top of page
Writer's pictureBunica

Meșteșugul împletiturilor coșurilor, rogojinelor.

Colectarea materiei prime se face manual, direct din câmp ori mecanic cu ajutorul combinelor. La colectarea manuală, odată cu desfacerea ştiuletelui, se separă şi foile de porumb.


Cele mai indicate pentru împletituri sunt foile interioare ce îmbracă ştiuletele de porumb de culoare alb-crem, fine, subţiri, elastice şi fără pete. După recoltarea, selecţionarea şi uscarea pănuşilor se va depozita la loc uscat pentru păstrare într-un şopron bine aerisit. Ele pot fi imediat folosite după ce în prealabil au fost despicate în 2-3 sau mai multe făşii, în funcţie de lăţimea lor. Se va ţine cont că pănuşile nu se răsucesc cu mult timp înainte de împletire, deoarece se desfac devenind improprii pentru folosirea ulterioară. Pănuşile se umezesc în apă călduţă timp de 2-3 ore. După umezire foile de porumb se lasă să se zvânte timp de 15-20 min. după care se răsucesc fâşie cu fâşie pentru obţinerea firului de urzeală şi de bătătură. Făşiile de porumb se răsucesc spre stânga, iar împletitura se execută spre dreapta.



Pentru confecţionarea împletiturilor se folosesc mai multe procedee „cosiţă” împletită din 3 fire, unirea şi răsucirea firelor, metoda decorativ-ajurată, metoda legării nodurilor. Prin aceste procedee manual se pot confecţiona diferite modele de coşuri, rogojine, sacoşe, pălării, ştergătoare, suportur. Împletitul se realizează doar manual, fără unelte sofisticate sau maşini. Procesele tehnologice descrise mai sus se adaptează în funcție de produsul dorit (covoare 150 cm x 70 cm, preșuri având următoarele dimensiuni: 300 cm x 70 cm, 500 cm x 70 cm, coșuri impletite, rogojine - ștergătoare de picioare având 35 x 60 cm ca dimensiune, etc.).




259 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


Denisa Dunca
Denisa Dunca
Mar 27, 2021

Ma bucur ca inca mai exista oameni pasionati de astfel de mestesuguri

Like
bottom of page